naslovna | proizvodi | kontakt

Navigacija

 

 

Razmnožavanje aronije može da se vrši na tri načina

 

Prvi način je generativni, iz sjemena. Sjeme iz ploda se izdvoji i ispere na gustom situ ili cjedilu, osuši i čuva na suhom mjestu do oktobra. Tada se raširi po filter papiru, pokvasi, umota u rolnu i stavi u plastičnu kesicu pa onda u frižider gde stoji do marta sledeće godine. Tom prilikom obavi se stratifikacija na + 4-5 stepeni C tokom 4-5 meseci. U martu se sjeme sije u kontejnere u sterilnom supstratu za proizvodnju rasada i drži na toplom mjestu. Niče za oko tri nedelje. Oko mjesec dana posle nicanja mlade biljčice se pikiraju na veća rastojanja, npr. 10 x 10 cm, gde se njeguju oko dva meseca, u otkrivenoj lijehi ili na polju. Tokom ljeta mogu da se rasade u rasadniku, uz obavezno navodnjavanje, gde će se obaviti prijem i rast sadnica do oktobra. U to vrijeme sadnice mogu imati 10 – 15 cm visine i trebaće im još jedna godina za rast u rasadniku do pristizanja za sadnju na stalnom mjestu. Rastojanje između redova u rasadniku treba da bude minimum 80 cm kako bi korovi mogli da se uništavaju rotofrezom. U samom redu biljke mogu da se sade gusto, na 15 – 20 cm. U njima se korovi čupaju ručno, jer u rasadnicima nije dozvoljeno korišćenje herbicida. Tokom sezone zaštita od bolesti i štetočina nije potrebna jer je aronija otporna. Ukoliko se u blizini sadnnica, oko rasadnika, nalaze bujni korovi i zapušteni voćnjaci, mogu se sporadično pojaviti lisne vaši, ali ni one ne mogu da naprave veće štete. Dobro njegovane biljke same se oslobađaju napasnika.

 

Drugi način razmnožavanja je dijeljenjem ili čerupanjem busjena. Za ovo treba pripremiti stare žbunove nagrtanjem zemlje oko korijena. Uz redovno navodnjavanje i uništavanje korova za jednu vegetacionu sezonu mogu se dobiti po nekoliko ožiljenih izdanaka koji se odsijecanjem do matičnog stabla pretvaraju u sadnice. One se mogu saditi na stalno mjesto ili u rasadniku, u zavisnosti od njihove razvijenosti. Ovakve sadnice nisu uniformne, naročito u pogledu razvijenosti korjenovog sistema. Zbog toga se u praksi javlja slabiji prijem. Samo biljke sa dobro razvijenim korenom se primaju, ostale se suše.

 

Treći način razmnožavanja je najefikasniji. Aronija se razmnožava vegetativno, iz meristema, in vitro, u kulturi tkiva. Ovako se dobija uniformno potomstvo jedne odabrane, matične biljke, u neograničenom, tj. potrebnom broju. Ovako mogu da proizvode sadnice samo dobro obučeni kadrovi u dobro opremljenim laboratorijama za kulturu tkiva. Postupak je opisan u foto stripu. Na ovaj način , u poređenju sa gajenjem iz sjemena, biljčice iz laboratorije imaju “jednu godinu” pri iznošenju u plastenik, na aklimatizaciju, i, od juna do oktobra imaju sledeću godinu, tako da predstavljaju pandan dvogodišnjim biljkama iz sjemena. Uz to, potpuno su zdrave, tzv. Virus fri sadnice. Korijen je maksimalno razvijen i omogućava prijem svih biljaka.

 

 Posjetite nas na Facebook-u
Recepti:

 

 

Najčitaniji tekstovi:

Hemijski sastav! Galerija:

 

Kontakt:

 

 

Fadila Jahića Španca 24
Tuzla,Bosna i Hercegovina
+387 61 733 962
+387 35 316 451
info@aronija-bh.com
copyright2012-Aronija-bh | info@aronija-bh.com | by edesign