naslovna | proizvodi | kontakt

Navigacija

 

 

Uzgoj

 

Aronija ima vrlo male zahtjeve u pogledu mjesta uzgoja i klime, tako da se može uspjevati u vrlo različitim klimatskim područjima. Ali ipak uzimajući u obzir da je aronija porijeklom iz područja s utjecajem atlantske klime bolje uspijeva na staništu s višom vlažnošću tla i zraka. Optimalna količina oborina 1000 – 1200 mm godišnje. Aronija dobro uspijeva čak i na tlima s visokom razinom podzemne vode, gdje druge vrste voća, poput jabuka i višanja, ne uspijevaju. Aronija i dosta dobro uspijeva kad se uzgaja na kamenom tlu, s malo zemlje, kao što je, npr. kršovito prigorska regija i unutrašnjost Istre. Pri sadnji aronije treba izbjegavati ekstremno suha pješčana tla te zbijena tla vlažna. Mraz gotovo uopće ne može naškoditi stabljici i cvijetu aronije. Ozbiljna oštećenja od smrzavanja mogu se očekivati tek pri temperaturama od -23°C početkom zime i na -30°C sredinom zime. Kritična temperaturna granica tla iznosi -11°C.

 

Sadnja

 

Upute za sadnju sadnica aronije:
1. Označite mjesto sadnje (razmak između sadnica u redu neka bude 1,5 do 2 m)
2. Iskopajte jamu dubine i promjera 50 cm
3. 1/3 izvađenog tla dodajte 1/3 stajskog gnoja i 1/3 humusa, te takvu mjesavinu natisnite oko sadnice i dobro zalijte.

 

Naša iskustva i prijedlozi

 

Evo sada malo naših iskustava oko sadnje:
Kao prvo možete sa dvije letvice povezane kanapom na dužinu koliko hočete da Vam bude razmak između sadnica prenositi ih i obilježavat sprejom npr. mi smo išli malo manje nego je to opisano u gornjem upustvu pa je kod nas razmak 1,2 m. To je razmak između sadnica a razmak između redova zavisi kako mislite brati plantažu tj. da li će bit ručno ili mašinsko branje. Ako je mašinsko branje onda zavisi od mašine pa može biti 3 ili 4 metra, a ukoliko se radi o ručnom branju onda može bit i manji.
Iskopajte jamu 50 cm a i to zavisi od same sadnice i veličine korijena nekad može i manje. U jamu stavite 1/3 humusa i pokrijte korijen sadnice da stajsko gnojivo i zemlja koju smo izvadili pomiješana ne dotiče korijen sadnice. Mješavinu stajskog gnojiva i izvadjenog zemljišta natisnite oko sadnice do prvih grančica i dobro zalijte.

 

 

 Posjetite nas na Facebook-u
Recepti:

 

 

Najčitaniji tekstovi:

Hemijski sastav! Galerija:

 

Kontakt:

 

 

Fadila Jahića Španca 24
Tuzla,Bosna i Hercegovina
+387 61 733 962
+387 35 316 451
info@aronija-bh.com
copyright2012-Aronija-bh | info@aronija-bh.com | by edesign