naslovna | proizvodi | kontakt

Navigacija

 

 

Učinak na zdravlje

 

Plodovi aronije navodno pomažu i kod dječjih bolesti, bolesti jetre i žuči, upala želuca, alergija, kožnih bolesti, a ublažavaju i posljedice zračenja. Osim toga, od njih se proizvode i lijekovi za sniženje krvnog tlaka. Aronija je odlična za pomoć pri tegobama izazvanim: slabokrvnosti, tlakom, probavnim tegobama, migrenama, povišenim šećerom, također plod ove voćke, zbog svojih antioksidativnih svojstava, je odličan za ublažavanje stresa i sindroma kroničnog umora.
Zanimljiv je podatak da su nakon černobilske nesreće ishranom plodovima aronije ublažavali probleme izazvane zračenjem. Nadalje, plodovi aronije prerađuju se kao sušeno voće koje je bogato aktivnim tvarima vitamina P.
O bogatoj vrijednosti vitamina, minerala, aromatično i biološko aktivnih tvari koje ima aronija, je mnogo toga napisanoga. Skoro za pola abecede vitamina (A,C,P, iz skupine B-B9, B6, B2, vitamin E i betakaroteni, antocijani-boje, tanini i čreslovina) je u plodu aronije, zajedno sa kalijem, kalcijem, željezom, manganom, molibdenom, jodom i fosforom.

 

Ljekovita svojstva

 

• GLAVA - poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama glave te pomaže kod glavobolje i migrene.
• ENDOKRINE ŽLIJEZDE - pospješuje bolji rad štitnjače, poboljšava i regulira izlučivanje njezinih hormona, te pomaže kod bolesti štitnjače i gušavosti.
• KRV I KRVNE ŽILE - čisti krv , pospješuje cirkulacijo krvi, smanjuje previsok krvni tlak, smanjuje količinu šećera u krvi te pomaže kod ateroskleroze, upale vena i proširenih vena.
• ŽELUDAC - smiruje grčeve i bolove želuca, smiruje upalu sluznice želuca, te pomaže kod čira na želucu i želučane nervoze.
• CRIJEVA - smiruje grčeve i bolove crijeva, smiruje upalu sluznice crijeva i zaustavlja proljeve.
• JETRA I ŽUČ - pospješuje bolji rad jetra i izlučivanje žuči, pomaže jetri neutralizirati štetne tvari, te pomaže kod bolesne i oštećene jetre, kod upale žučnog mjehura i žučnih kanala, žutice, žučnog pijeska i žučnih kamenaca.
• OČI - poboljšava vid, liječi degenerativne promjene na makuli, štiti oči od UV zračenja, sprečava nastanak katarakte
• ČIŠČENJE ORGANIZMA - vezuje se za teške metale i radioaktivne elemente u tijelu i omogućava njihovo izlučivanje, što je od najveće koristi poslije izloženosti zračenju kod postoperativne terapije.
• Višestruko skraćuje vrijeme zarastanja rana i vrši njihovu dezinfekciju, što je naročito važno u postoperativnom periodu.

 

Zreli plodovi aronije sadrže veliko količinu biofenola, tanina, flavonoida i antocijana. Od antocijana potječe tamna boja zrelih plodova, ali neki antocijani čak sadrže tvari koje, kao i flavonoidi, štite stanice tijela od oštećenja i kancerogene degeneracije. Zreli plodovi aronije sadrže i različite biofenole koji dezinficiraju, pospješuju zaceljivanje rana, odstranjuju otrovne tvari iz tijela, smanjuju upale i previsok krvni tlak, poboljšavaju elastičnost krvnih žila te sprečavaju njihovo začepljenje. Zreli plodovi sadrže i veliko količinu karotena, koji štiti stanice od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, a kožu od opasnih opekotina sunca.

 

 Posjetite nas na Facebook-u
Recepti:

 

 

Najčitaniji tekstovi:

Hemijski sastav! Galerija:

 

Kontakt:

 

 

Fadila Jahića Španca 24
Tuzla,Bosna i Hercegovina
+387 61 733 962
+387 35 316 451
info@aronija-bh.com
copyright2012-Aronija-bh | info@aronija-bh.com | by edesign